Eventipedia

Concert DuteVino

Posted on: 2 martie 2008

Clubul Ţăranului Român a găzduit într-una din serile trecute un concert de muzică rock-indie al unei trupe aflate la început, pe cale să scoată primul album. Cu sprijinul lui Mani Gutău, fost membru Urma, reprezentant Catapulta Records, cei 4 tineri muzicali de la DuteVino au reuşit să umple strâmta cameră rurală de la Muzeu cu oameni bine-dispuşi şi un nivel copleşitor de decibeli. Muzica lor aici. Site-ul lor de prezentare dincoace.

Ascultaţi la umbra înregistrărilor de studio, muzicienii par să se subsumeze unui stil proaspăt, atent construit. În concert însă au apărut mai degrabă ca un grup de adolescenţi care cântă muzică de garaj, zgomotoasă şi stridentă, monotonă şi astfel greu memorabilă, venită la pachet cu toate imperfecţiunile lipsei de experienţă şi exagerările proprii unei exaltări copilăreşti. DuteVino a cântat pentru prieteni, astfel se poate explica frenezia săltăreaţă a trepăduşelor din public. Există o vorbă – e de ajuns să atingi o persoana prin ceea ce faci – şi e lăudabil că ei au reuşit să îşi transforme prietenii în fani. Însă atmosfera de urlete şi ţopăieli a părut artificială şi dictată mai degrabă de o solidaritate prietenească decât de o autentică înclinare înspre produsul lor artistic.

Cu o solistă fără charismă şi un sunet care nu alinia instrumentele cu vocea, cea din urmă fiind acoperită de primele, muzicienii au încercat să dea tot ce au putut, iar asta a fost uşor de remarcat. Le acordăm prezumţia de nevinovăţie în virtutea faptului că a fost prima lor prestaţie publică proprie în totalitatea ei şi aşteptăm albumul, răstimp în care sperăm că tinerii vor găsi formula potrivită pentru prestaţiile live, care să le pună în lumină muzica în ce are ea mai valoros, iar nu să îi amplifice nuanţele de imaturitate.

Reclame
Etichete: ,

19 răspunsuri to "Concert DuteVino"

Buna ziua!
Ma numesc miche,membru al formatiei DUTEVINO.

Suntem onorati de profesionalismul si concizia articolului dumneavoastra. Din cele ce ati expus reiese o profunda experienta de PRODUCATOR muzical /producator spectacole musicale live dublate de cunostine profunde de psihologia maselor. Punctul dvs de vedere este al unei persoane profesioniste care a PRODUS
numeroase trupe de success.
Am fi incantati sa lucram cu o asemenea persoana avizata in domeniu.

Daca se itampla ca dumneavoastra sa nu indepliniti nici macar una din calitatil sus-enumerate ,aceasta atrage nulitatea “insemnarilor” dumneavoastra despre concertul DUTEVINO.

Cu stima,
Mihai Marcu

Stimate domn Mihai Marcu,

Mă numesc Mădălina, *doar* un potenţial admirator al muzicii dvs pe care mă tem că *tocmai* l-aţi pierdut.

Succese.

Decizia de a renunta la postura de potential admirator al trupei DUTEVINO dupa simpla intrebarea a lui Miche este intr-adevar un act de maturitate…
IULIUBO
DUTEVINO

Îmi cer scuze, mai devreme nu am avut răgaz să argumentez.

Am scris post-ul de mai sus pentru a oferi o opinie (pe care am dorit-o constuctivă pentru voi) şi pentru a vă crea expunere (no exposure is bad exposure, bad exposure is good exposure). M-a surprins reacţia lui Mihai, agresivă şi aparent injustă, prin care sugera că doar cei cunoscători într-ale muzicii au dreptul să vă evalueze performanţele. Cântaţi doar pentru prieteni şi case de discuri? Nu cred.

Drept să vă spun, nu mai am răbdare cu oamenii care nu stăpânesc arta de a gestiona o critică în mod elegant. Vreţi să vă lansaţi, să deveniţi tot mai cunoscuţi. Veţi avea constant contact cu oameni care vă vor contesta în anumite puncte (ca mine :) ). Cred că e bine să învăţaţi cum să reacţionaţi în asemenea momente.

Succes. Pe bune. :)

Trupa DUTEVINO e o formaţie proaspătă, fără experienţă. Nu are nici un album la activ (din câte am înţeles primul vostru album e aproape gata). Probabil au fost câteva concerte şi, surpriză imensă!, există o persoană care n-a fost extaziată de muzicile voastre.

Problema nu e cine are dreptate sau cine e mai matur în toată afacerea asta, ci cine poate câştiga mai multe de pe urma unui dialog. Dacă opiniile sunt valide doar pentru că persoana emitentă are o poziţie sau alta, e extrem de discutabil. Personal, dacă aş face o trupă, scopul final ar fi să fac muzică ce-mi place mie şi place şi celor care mă ascultă, nu producătorilor.

Dar, în definitiv, aceasta e alegerea voastră.

salut madalina!

mi-a placut modul in care ti-ai expus opinia referitoare la concert. tocmai din aceasta cauza ma asteptam ca trupa „criticata” sa fie cu totul alta. mai precis ma asteptam sa fie una din trupele intr-adevar noi in Romania cu o vechime de mai putin de 1-2 ani, eventual ai carei membrii sa fie inca pe bancile liceului, ca sa justifice formularile „imperfecţiunile lipsei de experienţă”, „exagerările proprii unei exaltări copilăreşti”. sunt destule specimene in aceasta categorie pe care te roooog cu mare drag sa le comentezi.
nu vreau sa crezi ca te invat eu ce sa faci, vreau doar sa iti arat ca unele afirmatii pe care le-ai facut sunt nejustificate in plan real. pentru asta te invit sa cauti informatii despre cantarile pe care formatia dutevino le-a avut pana acum si mai ales la ce fel de evenimente a ales sa sustina aceste cantari (deci ai ca indicatori mai intai frecventa si calitatea evenimentelor in cadrul carora au fost sutinute aceste concerte). de asemenea te invit sa cauti date in ceea ce priveste membrii formatiei (aici ai ca indicatori studii si experianta in domeniu). dupa o analiza a acestor indicatori vei vedea ca o parte a argumentarii tale este o pura speculatie retorico-teoretica nedemonstrabila in plan empiric.
nu tin partea nimanui in aceasta „disputa” spectator-artist, tin doar sa corectez niste greseli de argumentare sustinute de o parere sociologica si logica avizata, fata de expunerea unei opiniei tale…pentru moment.
trebuie sa recunosc ca modul in care ti-ai argumentat opinia tradeaza o parere de specialist dupa formularile de genul „sunet care nu alinia instrumentele cu vocea, cea din urmă fiind acoperită de primele” , „concert de muzică rock-indie”. simpla ta opinie nu mai este atat de simpla atunci cand folosesti constructii proprii unei persoane care face cronica de concerte (a se intelege persoana cu studii si experienta in domeniu- dar tu cred ca deja stiai asta) si care in virtutea background-ului sau e in stare sa foloseasca acesti termeni cu responsabilitate , pertinenta si in totala cunostiinta de cauza. am sa pun insa aceasta deficienta cu care te confrunti/confunzi pe seama insusirii exagerate- „proprii unei exaltări copilăreşti” – a unui pseudo-status de „cronicar de concerte” frecvent intalnita la multe personaje care isi insusesc aceasta „meserie” fara a fi insa familiarizata macar cu un portativ sau o armonie.
pertinenta opiniei tale este valabila doar din postura unui ascultator si spectator neavizat. fiecare dintre noi poate sa isi spuna o astfel de parere. nu inteleg de ce totusi ti-ai „coafat” argumentarea astfel incat ea sa para o parere avizata, sa dea bine si sa sune interesant in ultima instanta. e ca si cum tu mi-ai spune ca te doare urechea si eu as incepe sa-mi spun parerea in termeni medicali intalniti in rubrica de la ziar, fara insa sa fi studiat vreodata medicina sau fara sa fi consultat macar un dictionar medical. da la prima vedere ar parea ca stiu „cu ce se mananca” afectiunea ta, dar dincolo de invelisul atractiv ce conteaza sunt intr-adevar cunostiintele mele reale in domeniu.

in ultimul rand vreau sa te felicit pentru initiativa de a oferi o parere negativa fata de prestatia trupei dutevino in concertul de sambata. dupa cum spuneai si tu asemenea pareri sunt la fel de bune ca si cele pozitive. daca vrei ca opinia ta sa sune ca a unui specialist atunci asigurate ca tu chiar stapanesti domeniul asupra caruia iti dai cu parerea. singurele tale greseli au fost insa premisele pe care ti-ai bazat intreaga argumentare, iar asta s-a intamplat din lipsa de informatii pe care tu o ai.
imi pare foarte rau ca nu crezi ca mai exista si trupe care nu canta doar din dorinta de a avea multi bani, fani si faima. imi pare rau ca tu cunosti doar astfel de trupe. dupa cum a subliniat excelent andrei important e sa canti pentru tine nu pentru producatori, case de discuri sau fani. niciodata nu-i vei putea multumii pe toti si in plus e mult mai profitabil pentru tine ca persoana sa te multumesti pe tine.

trepăduşa :), am tangenţă cu istoria DuteVino şi am reţinut faptul că acesta e primul lor concert pe cont propriu, concert 100% dutevino. Dacă mă înşel, îmi cer scuze.

În ceea ce priveşte formulările mele, îmi pare rău, nu am vrut sa mistific realitatea. Nu mi s-a părut că am fost pretenţioasă ori prefăcută atunci când mi-am expus opiniile. Chiar şi un profan poate remarca faptul că „vocea şi instrumentele nu se aliniau”. Nu am vrut să par un profesionist. Nu sunt critic de concert, doar un simplu spectator diletant într-ale muzicii. N-am susţinut vreodată altceva. Concluzii care să sugereze altceva sunt în totalitate ale cititorilor. : )

Nu cred că există trupe care să cânte doar pentru laude materiale. Spun doar că tot mai des mă lovesc de artişti cu orgolii uriaşe şi uşor închipuiţi în demersul lor artistic, care se inflamează la cea mai măruntă critică. Muzica nu e despre asta. Iar pentru a afirma acest lucru nu trebuie să fii profesionist. Trebuie doar să apreciezi muzica – neinteresat, gratuit, complet.

trepăduşă, o persoană care a fost la un concert pentru care a plătit bilet şi-a spus opinia. A preferat să stea o zi ca să digere mai bine informaţiile, să arunce un ochi mai atent peste formaţia DUTEVINO ca nu cumva să emită păreri greşite.

În ce context opiniile ei ar fi valide? Doar dacă ar lucra în domeniu?

Pentru că sincer nu înţeleg acest elitism necesar. Ascult o formaţie şi nu-mi place. Pentru că sunt prea zgomotoşi sau pentru că mi se par neexperimentaţi. Poate că nu înţeleg entuziasmul debordand şi bis-urile strigate în cor decât dacă formaţia merită (ca idee, imaginează-ţi că după o formaţie care a cântat extraordinar vine o formaţie mediocră, dar căreia i se cer cu la fel de mult entuziasm bisuri – cum te-a simţi tu ca artist?). Însă opinia mea e nulă doar pentru că nu-s un producător? E mai puţin validă o „mustrare” din partea unui ascultător obişnuit?

Şi, trepăduşă, uite care-i partea cea mai amuzantă: am reuşit să schimb două cuvinte cu Mani Gutau exact după concert şi i-am spus că parcă vocea solistei se auzea mult mai clar pe CD-ul care a fost pus după concert decât ce a fost în concertul propriu-zis. Mani a spus că vina ar fi în special pe microfonul folosit de Anca şi că a făcut o comandă în State pentru a rezolva problema.

Nu cred că Mădălina se aştepta să comenteze cineva de la formaţia DUTEVINO la ea pe blog (deh, Mădălino, ar trebui să te înveţi minte! :), cu atât mai mult să îi fie considerată opinia drept nulă pentru simplul fapt că nu „face” muzică.

Şi, sincer, e păcat ca o formaţie care e prezentată aşa de frumos să reacţioneze urât la cea mai mică urmă de critică (oare Mihai a citit şi bucata cu „Ascultaţi la umbra înregistrărilor de studio, muzicienii par să se subsumeze unui stil proaspăt, atent construit”?). Sper că dacă aş fi în locul lor aş avea puterea să spun „Pe data de X avem concert în locul Y. Te invităm să ne asculţi şi acolo şi să ne spui ce părere ai”. Un răspuns de genul acesta ar fi câştigat cel puţin un fan.

se pot vedea chiar foarte de departe frustrarile unei gagigi ieftine de cluburi. desigur sunt binevenite criticile, insa ce cauta superioritatea si formulari de genul „mă lovesc de artişti cu orgolii uriaşe şi uşor închipuiţi în demersul lor artistic, care se inflamează la cea mai măruntă critică”? draga mea, asta nu e feedback constructiv nici pe departe, iti pot trimite niste linkurile pentru a invata mai multe despre asta. ma mira profund cunostintele vaste ale Madalinei despre aceasta formatie. pare o fata foarte „ocupata”… cu personalitate stearsa si marunta. oare te intrebi de ce scriu asta? sau ar trebui sa o faci. raspunsul este foarte simplu: este o critica care are la baza aceleasi principii ca discursul tau: nu te cunosc, dar imi permit sa arunc cu noroi. astept cu nerabdare replica stramba atat a ta cat si a trepadusului:)

Adevărul e că ne-ai cam învăţat minte…

Group huuug. : )

copii hai sa incheiem schimbul asta de replici…cu mine :P
dragul meu andrei mai citeste inca o data postul meu. cred k tu ai avut senzatia k este ironic.nici pe departe. take it as it is. chiar vorbeam serios cand o felicitam pe madalina. este foarte ok sa iti spui parerea indiferent daca e buna sau rea. dupa cum ziceam opinia madalinei este foarte ok atata timp cat categoria in care se incadreaza este cea de opinie de ascultator si spectator si platitor de bilet fara experienta in domeniu. ceea ce nu inseamna ca nu este demna de luat in seama. eu doar „m-am luat” de modul in care era coafata opinia madalinei. serios acu… am inteles k asta e stilul ei de a scrire pe acest blog dar cred k este si ea constienta ca lasa loc la multe interpretari. ea poate a vrut sa spuna ceva dar toata aceata cosmetizare ia dat un alt parfum opiniei ei, parfumul unei pareri a unei persoane cu experienta in domeniu (revin la exemplul meu cu medicina: daca te doare ureche nu te duci la farmacie si ceri medicamente pe care ti le-am sugerat eu, in conditiile in care eu nam facut niciodata medicina, ci o faci in baza unei consultatii la medic-dar asta nu inseamna k opinia mea e inutila…opinia mea visavis de problema ta conteaza la un alt nivel insa, cel de prietenie,cel uman etc…dar in nici un caz cel medical). madalina a folosit niste cuvinte legate de aria muzicala de al caror inteles ea nu este pe deplin constienta. si aici am sa metionez exact ce ai spus si tu…da vocea ca volum era sub volumul instrumentelor…dar din exprimarea madalinei reiese k este vina formatiei…si ea nu este singura care face greseala asta…oameni buni sa ne intelegem o cantare reusita depinde de foarte multi factori printre care calitatea muzicienilor din respectiva trupa este o conditie necesara, dar nu si suficienta!!!
asadar ca sa concluzionez, postul meu anterior cat si posturile membrilor formatiei au vrut doar sa atraga atentia asupra acestor aspecte si nicidecum nu o blameaza pe madalina pentru ca „a avut nerusinarea” sa scrie de rau formatia dutevino. si alaturi de madalina sunt foarte multi oameni carora trebuie sa li se explice aceste aspecte. poate le spui tu madalina celor din jurul tau cand ei repeta „marea ta greseala” :)

in rest madalina imi place stilul tau scriitoricesc. te invit sa cercetezi urmatorul link. cred k iti va placea http://www.amahya.blogspot.com/

ok numai bine

dar ce au mai sărit ăştia! :lol: se vede că nu degeaba se numesc duteVINO!

mădălina, trebuia să le spui frumos să vină scrie aici când au să înveţe limba română. pănă atunci au un călduros: „du-te ‘napoi în garajul tău!” de la mine. :)

şi eu mă gândeam deseori să mă implic sau cel puţin să monitorizez un proiect indie. dar ascultând muzica de afară îmi dau seama că efectiv nu are niciun rost.

la noi încă se entuaziasmează lumea la ultimul album kumm. apoi ce să te mai miri când ăla a fost lansat acum vreo 2 ani. şi nici pe atunci nu era o noutate în materie. apropo, eu de 1 an nu am mai am nimic românesc în playlist. şi mă mândresc cu asta. :D

acum nu mă refer la dutevino, din simplul fapt că nu judec necunoscuţi, dar am cunoscut o trupă indie-rock(culmea că tot din asta garage). erau nişte inşi care au ascultat vreo 3 albume indie(unii din trupă nici nu ştiau ce e ăla indie… credeau că o fi muzică indiană) în toată viaţa lor şi s-au apucat să cânte. evident că a urmat ceva asemător descrierii tale despre concertul dutevino.

cât despre dutevino… din partea mea… să fie! doar că ar fi indicat să îşi corecteze numele formaţiei băieţii ăia. şi să nu mai confunde blogurile cu reviste de specialitate. :) oricum nu mai suport indie rock. only indie pop and indie folk at the moment. ;) :)

fanitza, e păcat să spui cuiva să nu încerce pentru că oricum e sub nivelul celor din afară. Dimpotrivă, să încerce! E bine că există proiecte indie şi la noi, că se încearcă lucruri de nişă, necomerciale, de calitate (iar muzica dutevino este – sau are potenţial să fie – above the line music; încearcă să asculţi câteva melodii de pe pagina lor de myspace, de exemplu).

Însă nu te aştepta la revelaţii pure. Albumul Kumm o fi el mediu dacă ai în vedere plaja indie de afară, însă inserat în peisajul românesc muzica lor e nemaipomenită! : ) Ţin minte că mi-a luat ceva vreme să asimilez ideea că muzica Ra, Kumm sau Urma, de pildă, e muzică românească. Nu cred că trebuie s-o judecăm independent de sursa ei de provenienţă.

E adevărat că la noi multicele trupe par să fie superficial construite, fără o cultură muzicală pe care s-o stăpânească bine. Dar poate că, într-un decor muzical suprasaturat de un comercial care ne bulversează continuu, n-ar trebui să dăm în cap tocmai micuţilor care încearcă ceva asimptotic la bunăstarea urechilor noastre. Să-i lăsăm să crească, să stabilim un dialog constructiv cu ei (nu ca mine :P ). Şi poate în câţiva ani playlistul lui fanitza o să revină la muzica indie românească. : )

„Şi poate în câţiva ani playlistul lui fanitza o să revină la muzica indie românească. : )”

:) yes, i’m pretty sure about this. :) românesc?! poate doar la maria tănase. :)

„Ţin minte că mi-a luat ceva vreme să asimilez ideea că muzica Ra, Kumm sau Urma, de pildă, e muzică românească.”

ra sau ar sau cum vrea să îi spunem şi-a făcut ucenicia în deutschland. iar urma, mai exact mani gutău e un ins care a umblat mult prin lume. proiectele respective au fost păsări rare în industria muzicală românească. dar au fost, acesta e cuvântul potrivit. şi eu am crescut cu ra, kumm, blazzaj, ipr, urma şi alte trupe româneşti, dar am trecut de mult peste etapa asta.

e bine că se încearcă, vorba ta, ai mare dreptate.mă bucur că au şi fani… e minunat. să aiba câţi mai mulţi fani, asta le doresc… dar nu pe mine! :)

în materie de indie românia nu există(ca de altfel în muuuulte alte domenii). când spui indie în prinicpal te referi la: statele unite ale americii, marea britanie, canada şi islanda. însă mă bucur dacă voi fi contrazis.

muzicanţii de pe la noi din ţară sunt în general glume proaste(adică puţini râd la ele iar eu mă număr printre ăia). păi aveam nişte prieteni, mari fani a lui ian curtis. şi băieţii aveau o idee fixă că ei vor să facă o formaţie post-punk şi să rupă „topurile underground” din românia cu piesele lor. puteam să le explic că nu eram în anii ’80 ci în 2006 dar degeaba. aşa e la noi cu muzica. :)

am să mai dau un exemplu mai încolo, când mă întorc. sper să găsesc un interviu cu grimus, câştigătorii de anul trecut al band battle-ului din românia(sau aşaceva). este despre ce au păţit-văzut în uk, unde s-a desfăşurat finala. eu zic că interviul respectiv ilustrează perfect mentalitaea românească în materie de muzică.

ce prosti suneti !

Yeah, intelligent input, darling. Why don’t you just have another beer then? :)

dintre toate trupele din tara asta, dute vino nu era nici pe departe in topul celora decare sa te legi ca suna prost. intre timp formatia cred ca s-a dizolvat, iata la ce ajuta atitudini pretentioase de genul asteia a tale. da, te fac pe TINE raspunzatoare, esti autor moral la asa o tragedie. in romania ramanem doar cu manelistii daca nu incurajam experimentele muzicale de ORICE fel, oricat de puerile ar parea privite cu ochiul critic dintr-un colt intunecos. e drept, la concertele lor in umbra am stat si eu, ca sa-mi clatesc urechile si creierul cat mai bine. nu am topait cu „trepadusii” despre care ai tras tu concluzia ca trebuie musai sa fie prieteni de-ai formatiei, altfel nu ar avea motiv sa danseze…

tot ceea ce ai spus tu se poate potrivi si cu „critica” unor concerte beatles sau pink floyd din anumite perioade de-a lor cand au sunat si prost… se mai intampla, sunt zile bune si rele, sunt stari bune si rele. sper ca te-ai prins ca ma refer la tine, in ziua concertului cu dute vino.

Ai dreptate. Ma disociasem de ceva vreme de parerile mele pline de avant din textul de mai sus (ba chiar aveam impresia ca il ascunsesem accesului public..). Imi pare rau sa aflu ca s-au destramat, imi cer scuze daca am contribuit, macar conceptual, la acest lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

We come. We see. We write.


It's all about events, people and the lime in your vodka tonic.

eventipedia [at] gmail [dot] com

Bucharest, Romania
martie 2008
L M M J V S D
« feb.   apr. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: