Eventipedia

Lansarea Sandero

Posted on: 10 martie 2008

Sandero, hai să stăm de vorbă puţin.”  Se pare că sub această deviză a decurs pseudo-conferinţa de astăzi, pusă la cale de Dacia în colaborare cu Evensys, la cafeneaua Market 8 din zona Lipscani. Încă de pe 4 martie, de la Salonul Auto de la Geneva, se ştia de intenţia Dacia de a lansa un nou model, astfel că mulţi s-au întrebat care ar fi rostul încă unei conferinţe de presă, la distanţă de o săptămână. Tocmai, nu a fost doar o conferinţă de presă. Sau, mai bine spus, nu a fost decât razant o conferinţă de presă. Mai degrabă a fost o întâlnire de discuţii asupra unei noi identităţi de marcă, o întâlnire de dezbateri în compania reprezentanţilor Dacia (Rafael Treguer, director Marketing, şi Liviu Ion, director de Comunicare) şi a altor câtorva cunoscători în branding şi comunicare.

Cu Lucian Mândruţă şi Cristi Manafu în roluri de mediatori ai jocului, s-a încercat altceva în materie de marketing şi livrare de brand. S-a dorit înlocuirea conferinţei de presă tipice, cu limitele sale şi fluxul unidirecţional (unii întreabă, ceilalţi răspund), cu un nou format de întâlnire, mai colocvial şi lejer, derulat într-un spaţiu plăcut şi nepretenţios, unde să se poată lega un dialog pe baza unui produs sau brand. Exprimări de opinii, nu ridicare de întrebări.

Mândruţă: „Suntem şmecheri, ne dăm cu părerea.”

S-a debutat cu o prezentare powerpoint-istă a întregului flux de gândire din spatele reînnoirii de marcă Dacia, a raţionamentelor de marketing din umbra produsului, toate acele cuvinte frumos alese care justifică o acţiune în lumea business. Conceptul Dacia a fost trecut prin 4 paneluri interogative principale:

  • „De ce este nevoie de o marcă puternică?”

O marcă puternică răspunde aşteptărilor, fidelizează clienţii, trasându-se de-a lungul a 3 axe majore de definire: familiaritate, încredere, diferenţiere.

  • „De unde venim?”

Scurt periplu al mărcii internaţionale, cu menţionarea principalelor modificări de imagine (MCV, VAN, Pick-up, Sandero), cu avantaje prezente în sectorul raportului preţ/prestaţii, al spaţiului interior ofertant şi al adaptării la condiţiile locale, dar şi cu un dezavantaj în plan de imagine. Un şir de transformări care vine ca răspuns la transformarea României, la noile nevoi ale populaţiei. Blazonul devine mai robust, câştigă puncte de modernitate, fiind un reprezentant mai fidel al noii politici de imagine.

  • „Ce vrem să fim?”

Dacia a scornit 2 mari primitive la care se subsumează noul model: GENEROZITATE (marcă accesibilă, care are grijă de tine, generoasă în sectorul spaţial, amintind de „abundenţa unui câmp de floarea-soarelui” :) şi INGENIOZITATE (marcă de spirit inventiv şi de spirit de iniţiativă, care o plasează înaintea celorlalţi, intuitivă şi empatică faţă de nevoile clienţilor).

În definitiv, ce vor să fie se suprapune peste ce vor să se spună în viitor despre marca Dacia, şi anume o marcă la cel mai bun preţ pentru dotările şi spaţiul oferit, care evoluează odată cu nevoile clientului, care pune la dispoziţie o ofertă largă ce atrage după sine câteva grade în plus de libertatea de alegere).

  • „Cum reuşim?”

Printr-o mişcare globală de primenire vizuală: înnoire de blazon şi totemuri, noi reclame diferenţiate prin banda albastră ce face blazonul mai vizibil, printr-un produs compact, modern, polivalent, la un preţ accesibil, aplecat mai mult decât în trecut înspre o clientelă tânără, feminină.

Dincolo de monologul Dacia, temeinic construit marketing-wise, totuşi important pentru o bună înţelegere a subiectului în discuţie, a urmat partea non-conformistă a întâlnirii, schimbul de opinii. Audienţa a spus „Sandero, trebuie să vorbim” şi a luat la puricat aspecte precum noul blazon, avantaje ale proaspătului model şi potenţiale pasiuni iscate de o marcă a traumelor comunist-consumiste.

Au existat voci care au asemănat noul logo cu un deschizător de bere ori cu o cutie de conservă contorsionată ori cu un emoticon zâmbitor. Bobby Voicu (consultant într-ale blogurilor, mai nou nomad, un tip care a părut a avea opinii de bun-simţ, mature, constructive), persoană prezentă şi la Salonul de la Geneva, a întărit ideea că noul model e superior celui actual, afirmând ulterior că judecata ruptă de întreg a blazonului îi face acestuia o defavoare, logo-ul arată bine pe maşină dar nu şi individual, şi a tras de mânecă reprezentanţii Dacia în ceea ce priveşte lipsa lor de inspiraţie în a suprapune blazonul peste mecanismul de deschidere a portbagajului (idee întîlnită la alte mărci, precum Seat).

Bobby: „Ale mele vin fără sutien.”

Zoso a părut în largul său în veşnica poziţie de Gică-contra, atacând originalitatea modelului (un Clio rebranduit) ca o expresie a metehnei celor din publicitate care importă idei şi pretind a fi ale lor.

Cristina Stănciulescu: „Ca orice femeie, îmi bate inima la *generos*.”

Florin Grozea, membru HiQ, a simţit şi el impulsul să-şi exprime opinia, remarcând drept un punct pozitiv scaunele rabatabile, care înlesnesc transportul schiurilor – de pildă, amendând ulterior culoarea albastră, una – consideră el – nefeminină, pasivă, bătrâncioasă. Reprezentanţii au ridicat un argument al marketingului cuminte: cromatica marină a fost păstrată, în urma unui lung proces de gândire, drept expresie a continuităţii, a conservării rădăcinii de marcă.

Ciugulirea impresiilor a rezultat într-o consistentă marjă de opinii negative din partea publicului feminin, multe dintre domniţele din sală declarându-se purtătoare de sechele ale unui trecut în care Dacia a fost asociată cu amintiri nu întru totul plăcute, fiind deci refractare la nurii acestui proaspăt ivit „latin-lover” (Liviu Ion) pe 4 roţi. E limpede, nu iubesc Dacia pentru că nu o asociază cu lucruri frumoase (preţ atrăgător, manipulare simplă, simţ al umorului) – Raluca Ciucur, BrainTV. Soluţia pentru ruperea acestei bucle a respingerii e simplă şi a venit dinspre Liviu Ion – testaţi pentru a vedea diferenţa. De asemenea, o imagine tot mai jovială şi amuzantă e împinsă înspre materializare printr-o serie de campanii de aer proaspăt (vezi Logan KISS sau chiar întâlnirea de astăzi), printr-o sumă de caracteristici inovatoare (logo rotunjit, caroserie plăcută estetic), totul convergând înspre o comunicare caldă, tinerească, legată cu un public tânăr, care trebuie să sufere o alterare de perspectivă asupra brandului Dacia.

Funcţionalitatea proprie Dacia se va păstra, doar că se va încerca, prin noul model Sandero, să se înlocuiască imaginea unei maşini cu care se pot transporta 10 navete de bere ori un porc (indicaţie primită de designer la crearea modelului Dacia Logan!) cu cea a unui automobil elegant, feminin.

Dan Berte, cunoştinţa mai veche a comicului internautic, s-a dovedit a fi un individ articulat şi inteligent atunci când e aşezat faţă în faţă cu o problemă reală, iar nu una vagă, precum cea a inovaţiei antreprenoriatului virtual, de pildă, el fiind cel care a subliniat distincţia dintre logo şi brand, primul fiind direct şi punctual controlat de către creatorii produsului, cel de-al doilea fiind construit în timp, pe măsură ce oamenii au de-a face cu maşina în cauză. Din nou s-a lansat ideea că fără asocieri nu există opinii, ceea ce învârtoşează opinia conform căreia oamenii trebuie să simtă/testeze ca să creadă. Există riscul să se înţeleagă faptul că Sandero e o maşină dedicată exclusiv femeilor, când de fapt se doreşte doar o lărgire a publicului-ţintă al acestui automobil.

Zoso: „Slogan: Aceeaşi tablă sub un alt nume.

Bobby: „Slogan: Prima ta maşină.”

Răzvan de la Oricum a ridicat problema proiectelor cu tentă tinerească în care Dacia s-a implicat, fiindu-i opuse colaborări precum Gaudeamus ori festivaluri de film.

Au urmat interacţiuni de networking, măslinuţe şi vorbe, activitate căreia o parte din bloggeri i-a cedat cu mult înainte de încheierea discuţiilor, la umbra barului din capătul sălii. THE END.

Reclame

8 răspunsuri to "Lansarea Sandero"

De fiecare data cand citesc astfel de insemnari la tine mi se pare ca… tu esti Mada… nu esti un alt bloger intepat in fund. Sorry, dar… Be Mada!

Gelu, nu pot să sper decât că ai puterea să discerni între posturi. Sunt texte personale şi texte despre evenimente. Fiecare vine cu un set de expresii şi nuanţe caracteristice. Când povestesc despre un eveniment, încerc să mă obiectivizez pe cât posibil, pentru că nu eu sunt personajul principal. Eu doar încerc să transmit mai departe informaţii la care cei care n-au avut ocazia/şansa să fie acolo n-au acces. Apreciez textele de natură intimă, însă le accept şi recunosc drept relevante şi pe celelalte. Sper să faci la fel.

Madalina, inteleg… dar… :) In fine… probabil ca am comentat de aiurea… imi cer scuze…

Ei, nu e nevoie de scuze. Când te limpezeşti, aştept continuarea după *dar*. : )

Madalina scrie despre masini… mai mult despre Dacia ! Uhhh that is something new :). Mi-ar fi placut totusi sa citesc, macar printre randuri si parerea ta legata de toata tarasenia asta cu Sandero. Asteptam episodul 2 :)

.. care nu va mai veni. :) Am fost doar martor şi mărturisitor, Alex. Dar dacă mă prinzi la colţ pentru a-ţi spune părerea mea, atunci ar trebui să-ţi recunosc faptul că, spre deosebire de domnişoarele plăpânde din sală, eu nu am picat sub puterea brandului (fie el pozitiv ori nu), aşa că nu am traume ori reverii când vine vorba de Dacia. E o marcă trainică, accesibilă, care – iată – încearcă să se reinventeze.

Din ce am văzut în imagini, Sandero pare să fie o maşină elegantă – totuşi simplă, cu personalitate – totuşi discretă. Dacă în câteva luni aflăm că şi preţul e la fel de discret, atunci, vorba cuiva din sală, n-aş avea nimic împotrivă să devină „prima mea maşină”. :)

În ceea ce priveşte mişcarea Dacia, bile albe pentru ei; vor să se primenească în conştiinţa boborului, să apară în faţa noastră cu o nouă atitudine, mai deschisă şi tinerească, ori asta nu poate fi decât benefic pentru ei şi noi, atât timp cât îşi păstrează (şi au declarat că vor să-şi păstreze) specificul şi individualitatea.

Desiur, aş putea oricând să-mi iau un scuter.. :p

:) continuarea care lipsea din articol. Multimim :).
Cat despre ultima afirmatie…desigur ca esti.. invidioasa :)) Insa uite, eu te provoc.:hai, ia-ti ! Dar sa iti iei si casca roz,da ? :P

[…] Internet, bani online, blog-uri…Uite cati considera ca aberez si pe placul lor:La Brain TV. Si un link catre un rezumat destul de detaliat al discutiei de la Market […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

We come. We see. We write.


It's all about events, people and the lime in your vodka tonic.

eventipedia [at] gmail [dot] com

Bucharest, Romania
martie 2008
L M M J V S D
« feb.   apr. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: